IKC-uppdatering – möt vår nye projektansvarige

Arbetet med IKC (KFUM Centrals Idrotts- och Kulturcenter) tuffar inte på, det rusar som ett expresståg!
Just nu finslipas detaljerna i ett Letter of Intent med vår valda samarbetspartner för projektet. När detta är påskrivet kommer vi kunna gå ut med vilket fastighetsföretag det är och hur deras förslag ser ut. Tillsammans ska vi sen lämna in en ansökan om markanvisning till Stockholm stad.
En annan stor sak som hänt är att en ny person tagit över ansvaret för projektet. Efter att Michael Lagerkvist efter åtta år som projektledare blev vald till ordförande i KFUM Central har han lämnat över rodret till styrelseledamoten Hans von Uthmann.

Vi tyckte det var dags att presentera Hans!

Hans är en positiv och engagerad person som tidigare haft höga positioner i näringslivet och bland annat varit VD för Svenska Shell, Duni och Vattenfall.
– Jag trivs med människor, ledarskap intresserar mig och även när jag har jobbat som mest intensivt i mina ”civila” arbeten har jag behållit det ideella engagemanget. Där har jag fått möta unga människor och andra människor än vad jag hade mött annars, säger Hans.

Idag beskriver han sig själv som styrelsearbetare.
– Jag har inget heltidsjobb utan jag sitter i ett antal styrelser, en del kommersiella, där jag får betalt, och en del ideella där jag inte får betalt.

Hans har tidigare suttit i styrelser för t.ex. Stiftelsen Fryshuset och Svenska Basketbollförbundet och sitter nu utöver KFUM Central, bland annat i styrelsen för Sveriges olympiska kommitté och GIH.

Vad lockar då Hans till att ta ytterligare ett uppdrag, i KFUM Central och IKC?
– Jag kände till KFUM Central eftersom jag varit på Ängsholmen som barn och har en dotter som spelar basket här. När jag fick frågan passade det bra i tiden och jag gillade värderingarna. Jag kände att jag kunde bidra inom IKC och det projektet lockade mig mycket. Jag vet genom mina andra engagemang hur stor bristen är på hallar och utrymmen för barn och unga. Jämställdhet och integration är också frågor som intresserar mig mycket, säger han.

Arbetet med IKC har ju pågått i dryga tio år men nu ser det ut som att projektet kan bli verklighet med en bred politisk enighet, en stark samarbetspartner och en rimlig ekonomisk kalkyl. Hans beskriver vägen framåt som en process där vi får fira steg för steg tills vi kan klippa bandet till vårt nya föreningshus.

– Först och främst ska vi få markanvisningen, det är det korta målet. Där hoppas vi på att få ett besked under hösten, men det kan gå snabbare om vi har tur. Det längre målet är att skapa något som verkligen samlar KFUM Central och som samtidigt utvecklar föreningen så att vi kan göra ännu mer insatser för de unga i Stockholm. Att skapa en mötesplats på gränsen mellan ytterstad och innerstad där både våra gamla medlemmar och nya kan känna sig hemma.

Och Hans ser mycket positivt på projeketet.
– Om allt går som det ska och processen löper som vi hoppas så skulle vi kunna klippa bandet till KFUM Centrals Idrotts- och Kulturcenter i slutet av 2024.

Hans-fakta
Namn: Hans von Uthmann
Ålder: 60 år
Familj: Gift med Åse. Tre barn.
Bor: Stuvsta
Intressen: Idrott och musik

/Corinna Björk, kommunikationsansvarig KFUM Central/IKC